Navigace

ČTPAV – cestovní mapa pro aditivní výrobu

ČTPAV spolu s ASTM pracují na cestovní mapě aditivní výroby pro český průmysl

Na konci května proběhlo setkání mezinárodní organizace ASTM a České technologické platformy pro aditivní výrobu. Během tohoto setkání se uskutečnil také veřejný roadmappingový workshop, kterého se účastnili zástupci českých výzkumných institucí i firem, které s aditivní výrobou pracují. Během diskuze se nám podařilo sesbírat mnoho zajímavých podnětů, které nám pomohou sestavit roadmapu pro aditivní výrobu v ČR. Naším cílem je vypracovat dokument s měřitelnými kritérii pokroku, který bude k dispozici podnikům a výzkumným organizacím pro jejich další práci s těmito technologiemi.

Za velmi aktivní účast děkujeme především zástupcům Západočeské univerzity v Plzni, COMTES FHT a.s., ČVUT, firem ProSpon, Safran, ŠkodaAuto a Škoda JS.

Se sběrem dat ještě nekončíme.  Již na 22. června 2022 jsme naplánovali online setkání s kolegy ASTM pro ty, kteří mají k aditivní výrobě co říci, ale původní termín se jim nehodil. Pokud se chcete do roadmappingu zapojit, ozvěte se nám: ctpav@klastrmechatronika.cz. Vaše podněty rádi zapracujeme.

Tvorba cestovní mapy probíhá v rámci projektu ČTPAV, který je podpořen prostředky EU v rámci programu OPPIK, Spolupráce – Technologické platformy.